Wekelijks inloopspreekuur op woensdag: Hulp bij administratie & schulden,

09:00 - 12:00,

Klik voor meer informatie

“De kleine dingen geven mij voldoening”

Jurrien kreeg hulp toen hij in de schulden zat. Als vrijwilliger bij Budgetmaatjes 010 wil hij hetzelfde doen. “Het is zo’n onbeschrijfelijk gevoel als je geen schulden meer hebt, dat gun ik anderen ook."

Er is zoveel schaamte

“Ik kwam in de financiële problemen na een vechtscheiding. Drie jaar lang zat ik in de schuldsanering: mijn nieuwe vrouw en ik moesten rondkomen van 60 euro per week. Dat was moeilijk, je leeft van weekgeld naar weekgeld.  Bij het boodschappen doen moet je letterlijk door de knieën want de goedkoopste merken liggen op de grond. Een pak spaghetti, een pot saus, gehakt en een blik groenten, daar moesten we drie dagen van eten. Ik ben ook naar de Voedselbank geweest. Dan loop je daar met je tasjes naartoe en als je binnenstapt kijken de mensen je aan van: jij ook hier? Er is echt zoveel schaamte.” 

Kraanwater, niet eens een koekje

“Je wereld is ook zo klein met schulden. Je leeft als een kluizenaar, zit achter je computer en hoopt dat de dag weer snel voorbij gaat. Door alle zorgen gaat je IQ naar beneden en het komt niet meer in je op om bijvoorbeeld aan te kloppen bij de gemeente. In die tijd had je ook nog geen Budgetmaatjes. Ik had ook niemand meer om op terug te vallen, mijn vrienden en kennissen haakten af. Ik kon er niet heen als ze me uitnodigden want een auto had ik niet en de tram was te duur. En ik kon ze bij mij thuis niks geven: alleen kraanwater, niet eens een koekje.” 

Schuldenvrij Chinees halen

“Door mijn schulden raakte ik depressief. Toen ik eens van mijn werk naar huis reed zag ik elke boom onderweg als doelwit om tegenaan te rijden. Een collega heeft me toen aan de praat gehouden tot ik thuis was. Ik wist niet waar ik terecht kon en heb toen maar het noodnummer van de GGZ gebeld. Daarna kwam er iemand drie keer per week langs om me te helpen met mijn financiën. Ik wist niet hoeveel schuld ik had want ik maakte mijn enveloppen niet open. Je weet toch al wat er in staat: ze willen geld van je, maar dat heb je niet. Het heeft driekwart jaar geduurd voordat ik overzicht had. Daarna ben ik met mijn hulp naar de Kredietbank Rotterdam gegaan en hebben we samen afspraken gemaakt met deurwaarders voor het afbetalen. Het eerste wat ik deed toen ik na 3 jaar schuldenvrij was? Chinees halen. Daar had ik al die tijd zo’n zin in, maar we konden het gewoon niet betalen.”  

“Ik zeg altijd: achter elke voordeur zit een verhaal”

Je verhaal kwijt kunnen

Inmiddels ben ik 8 jaar uit de schuldsanering en is het 6 jaar geleden dat ik als Budgetmaatje begon. Uit ervaring weet ik dat het belangrijkste is dat je je verhaal kwijt kunt. Daarom luister ik de eerste paar weken bij een nieuwe hulpvrager alleen maar. We praten over wat ze hebben meegemaakt en wat hun achtergrond is. Zo bouw je vertrouwen op met een persoon. Niet gelijk enveloppen openscheuren, want dat geeft stress. Leer de persoon eerst kennen. Heb geduld, ga niet te snel en leef je in. Het zijn mensen, maak contact. Dat heeft bij mij ook geholpen. Die schulden zijn er toch al, die kunnen wel even wachten en je lost ze toch niet in een week tijd op. Soms ben je een half jaar met iemand bezig, soms duurt het anderhalf jaar.  Ik zeg altijd: achter elke voordeur zit een verhaal. Daarom is het ook heel fijn dat we als Budgetmaatjes bij mensen thuiskomen. Je ziet hoe ze leven en als je met belastingpapieren bezig bent kun je dat beter in een vertrouwelijke omgeving doen.”  

 Een sprankeling in hun ogen 

“Mijn eerste hulpvrager was een alleenstaande zwangere vrouw met een kind van 8. Toen ik bij haar thuis kwam merkte ik dat haar gas en licht waren afgesloten. Ik ben er een half jaar mee bezig geweest om dat weer te regelen. Ik hielp haar ook met een uitkering aanvragen. Daar ben ik nog het meest trots op: dat het me gelukt is om daar alles op orde te krijgen. Nu redt ze het zelf weer en kom ik soms nog langs voor een bakje koffie, want dat is ook wat we doen als Budgetmaatje. 

Het is zo mooi om te zien hoe iemand van een zenuwachtig hoopje mens op de eerste afspraak na een paar maanden weer sprankeling in de ogen krijgt. Zo had ik eens een hulpvrager met brievenbusangst. Nadat ik haar een half jaar had ondersteund met post ophalen kreeg ik een appje: ‘Ik ben vandaag zelf al bij mijn brievenbus geweest.’ Die kleine dingen geven mij voldoening, dat ze het weer zien zitten.”  

“Als ik er niet uitkom dan kan ik altijd terugvallen op mijn collega-Budgetmaatjes of op de coördinator”

 Je staat er niet alleen voor 

“Ik weet hoe zenuwachtig je kunt zijn als je naar de Kredietbank moet en hoeveel papieren je daar moet inleveren. Daarom ga ik als extra paar ogen en oren ook altijd mee. Ik gebruik mijn eigen ervaring ook in de les die ik geef aan nieuwe Budgetmaatjes. In deze 2-daagse cursus krijg je uitleg over budgetteren en word je getraind om met mensen in de schulden om te gaan. Daarnaast hebben we als Budgetmaatjes onderling ook contact via een WhatsAppgroep waar je terecht kunt voor vragen. En hebben we een paar keer per jaar intervisies met elkaar en de coördinatoren. Dat is ook fijn aan Budgetmaatjes: als ik er niet uitkom dan kan ik altijd terugvallen op mijn collega-Budgetmaatjes of op de coördinator. Je staat er niet alleen voor.” 

 Als je schulden hebt, kom ermee, er is hulp 

“Iedereen kan schulden krijgen, helemaal in deze tijden is er geen financiële ruimte meer. Maar met die schulden gaat vaak diepe schaamte gepaard, waardoor mensen veel te lang wachten met hulp zoeken. Mensen zeggen soms wel: als je schulden hebt is dat je eigen fout. Bij 1 op de 10 mensen is dat misschien zo maar de rest is het overkomen. Denk maar aan de toeslagenaffaire. Er zitten nog zoveel mensen met schulden en in armoede thuis die er niet voor uit durven komen. Die hoop ik als Budgetmaatje te bereiken. Die hebben gewoon even iemand nodig die hun hand vasthoudt en zegt: als je schulden hebt, kom ermee, er is hulp.”  

Word jij ook een Budgetmaatje? Aanmelden als Budgetmaatje kan via info@bm010.nl of 010 316 17 16. Of meldt je aan via deze pagina. 

Ben of ken je iemand die hulp nodig heeft? Meld je dan hier aan.