Wekelijks inloopspreekuur op woensdag: Hulp bij administratie & schulden,

09:00 - 12:00,

Klik voor meer informatie

“Vanaf dag één was het echt een perfecte match”

Monique werd gekoppeld aan vrijwilliger Henny van Budgetmaatjes 010. Die samenwerking klikte direct. "Het was fijn dat ik bij Henny mijn verhaal kon doen en dat het ook nog eens gezellig was."

Alles zelf oplossen

Monique: “Ik hoorde over Budgetmaatjes 010 via vrijwilliger Jurrien. Hij gaf me zijn kaartje maar in eerste instantie was ik te eigenwijs en wilde ik niet bellen. Ik zat al 7 jaar in de shit met mijn problemen en schulden en ik was het gewend om alles zelf op te lossen. Ook heb ik nare ervaringen met wijkteams, de Kredietbank en bewindvoering gehad waardoor ik wantrouwend ben. Maar op een gegeven moment lukte het me niet meer. Mijn hoofd werd te vol van dat struggelen. Het is gewoon zo vermoeiend om elke maand je hoofd boven water te moeten houden. Hoewel ik geen huurachterstand had en mijn vaste lasten kon betalen hield ik soms maar 150 euro leefgeld over in de maand. Soms nog minder… Ik heb mijn dochter onder mijn hoede en soms zaten we dagen zonder geld. Daar word je wel creatief van. Koken is mijn hobby, ik kan van niets iets maken. Maar met die stijgende prijzen van tegenwoordig zijn zelfs B-merken onbetaalbaar.”

Open en bloot op tafel

Monique: “Ik stond op het punt om mijn faillissement aan te vragen. Toen heb ik toch maar die stap gezet en naar Budgetmaatjes gebeld. Ik had een intake met coördinator Barbra en ik voelde me gelijk op m’n gemak. Hierna werd ik gekoppeld aan vrijwilliger Henny. Ik kan niet met iedereen goed overweg maar het was vanaf dag één echt een perfecte match. We maakten kennis en hebben gelijk 5 uur lang gepraat. Ik heb alles open en bloot op tafel gelegd, over waar ik tegenaan liep in mijn juridische strijd. Al pratende kwam ik ook erachter dat we veel gelijkenissen hadden, dat had ik niet verwacht.”

In levenden lijve een match

Henny: “Monique is mijn eerste hulpvrager als Budgetmaatje. Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik vanwege de ‘ouwe tuttenuren’ van mijn werk meer vrije tijd had. Ik ben docent bij de mbo-opleiding Apothekersassistent en via een regeling voor senioren kreeg ik meer vrije uren. Ik wilde niet thuis zitten en zocht iets om te doen. Uit een vragenlijst die ik had ingevuld voor vrijwilligerswerk bleek dat ik goed was in administratie, orde en netheid. Daar kwam dan weer Budgetmaatjes uit dus heb ik me opgegeven. Na het intakegesprek en de cursus die je als beginnend maatje krijgt ging ik langs bij Monique. Je wordt natuurlijk op papier mooi gematcht, maar het moet in levenden lijve ook wel kloppen. Dat was gelukkig direct zo. Inmiddels help ik Monique alweer 5 maanden. Zij wist al redelijk veel over hoe het zit met regelingen en loketten. Dat was fijn voor mij, zo ik kan voor mijn eerste keer als maatje van haar leren.”

‘Het zijn niet alleen de zware dingen, het is niet alleen zuchten en stress.”

Thuis na babbelen

Monique: “Samen met Henny heb ik mijn schulden op een rijtje gezet. Als ik bel met schuldeisers zit ze ernaast en luistert ze mee en ze gaat met mij mee naar de Kredietbank Rotterdam. Ik ben er echt blij mee dat ze er dan bij is. Soms denk ik: heb ik dat nou goed gehoord? Dan is het handig dat ik dat nog kan checken bij Henny. Na zo’n bezoek babbelen we thuis nog even na. Want het zijn niet alleen de zware dingen, het is niet alleen zuchten en stress. Als je even de shit laat voor wat die is, gaat het ook wat makkelijker. Het mag ook gezellig zijn, voor zover je schulden gezellig kunt noemen. Laatst nog hebben we geshopt voor dingen om mijn keuken op te knappen en heeft Henny me geholpen met folie op de muur te plakken.”

Nuttig zonder dat het gelijk werk is

Henny: “Ik ben niet alleen hulpverlener, we zijn ook een beetje vriendinnen geworden.

Budgetmaatje zijn is niet alleen leuk, het geeft me veel voldoening en het is nuttig zonder dat het gelijk werk is. De ervaring die ik nu opdoe kan ik gebruiken voor mijn volgende hulpvrager. Of in mijn eigen huishouden: zo weet ik nu dat ik bijvoorbeeld de belasting goed in de gaten moet houden. En laatst was ik voor Budgetmaatjes op een avond van DUO. Daar hoorde ik dingen die ik niet wist en die ik op school ook tegen mijn studenten kan zeggen.”

“Eerst wil ik mijn eigen sores op de rit krijgen, dan wil ik zelf ook Budgetmaatje worden”

We leren van elkaar

Henny: “Budgetmaatje zijn moet wel bij je passen. Je moet geduld hebben en een beetje verstand hebben van wetgeving en regeltjes. Je kunt iemands schulden niet even oplossen. En je moet niet té graag willen: je bent begeleidend en niet leidend. Je maakt mensen redzaam en moet niet zelf de boel willen redden. Waar ligt je grens, dat vind ik soms wel moeilijk. Bij Monique was dat makkelijker maar anderen hebben misschien wat meer tijd nodig. Maar de samenwerking is heel fijn en we leren van elkaar. Soms ben ik een aanpraatpaal en zeg ik af en toe ‘ja’ en ‘nee’ en soms ga ik dwars tegen Monique in.”

Niet schamen voor schulden

Monique: “Ja, maar van jou kan ik dat wel hebben, haha. Voor mij was de grootste uitdaging om iemand toe te laten. Ik was een gevorderd geval en heb al die jaren alles alleen gedaan. Na die nare ervaringen met schuldhulpverlening vertrouwde ik niemand meer. Daarom was het fijn dat het met Henny klikte, dat ik bij haar mijn verhaal kon doen én dat het ook nog eens gezellig was. Het was gelijk alsof we elkaar al jaren kenden. Ik noem haar dan ook mijn maatje. Eerst wil ik mijn eigen sores op de rit krijgen, dan wil ik zelf ook Budgetmaatje worden. Ondanks alle struggle sta ik heel positief in het leven en kan ik genieten van de kleine dingen, daar wil ik ook andere mensen mee bereiken. Met mijn ervaring wil ik mensen met schulden helpen want ik weet ook: je hoeft je niet te schamen voor schulden.”